Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΚΛΙΜΑ



            Κύρια λειτουργία των φυτών είναι η μεταβολή των στοιχείων του εδάφους (ανόργανα στοιχεία και ενώσεις τους) σε οργανική . Η ζωή του φυτού εξαρτάται από δύο μέρη: του υπόγειο-ρίζα (έδαφος) και το υπέργειο-βλαστός και φυλλική επιφάνεια(κλίμα/εναέριο περιβάλλον).



ΚΛΙΜΑ λοιπόν είναι 
            Οι συνθήκες που απορρέουν των φυσικών παραγόντων. Αυτοί είναι :
1.     Θερμοκρασία:  Είναι απαραίτητη για να βλαστήσουν οι σπόροι μας,να αναπτυχθεί το φυτό και να ωριμάσουν οι καρποί μας.Στα λαχανοκομικά είδη μερικές φορές, αν ξεκινάμε από σπόρο το φυτό μας,μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε εμείς με αναχώματα, θερμοκήπια, καλύψεις επί των γραμμών  κτλ, ώστε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη θερμοκρασία για να υποβοηθήσουμε την ανάπτυξή τους.
Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας  ο εύρος +5 C έως +10C με κάποιες εξαιρέσεις που μπορεί να αγγίξουν και τους 15C.
Η βλάστηση σαφώς επιταχύνεται  αν επικρατούν μεγαλύτερες θερμοκρασίες για λίγες μέρες και επηρεάζεται έτσι ο βλαστικός κύκλος. Αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει και αύξηση της φωτοσύνθεσης με μέγιστο τους 30C.Πάνω από αυτή η φωτοσύνθεση μειώνεται σταδιακά και σταματά στους 40C. Όπως πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!Θα τις  εξετάσουμε κι αυτές!


2.     Φως : Η επίδραση του φωτός στα φυτά έχει δυο παράγοντες: ένταση και διάρκεια. Το φως βοηθά στο σχηματισμό της χλωροφύλλης (το πράσινο μέρος του φυτού-βλαστός και φύλλωμα) καθορίζοντας τη φωτοσύνθεση, την εξατμισοδιαπνοή (άνοιγμα και κλείσιμο των στοματίων της φυλλικής επιφάνειας).
Έλλειψη ή και ανεπάρκεια φωτισμού (συναντάται στην πυκνή φύτευση) έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη λεπτών υδαρών φυτών,ευπαθών έναντι  ασθενειών και εχθρών και μειωμένης γευστικότητας κατά τη βρώση. Οπότε για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο  πρέπει να ακολουθούμε τις αποστάσεις φύτευσης που έχουν οριστεί για το καθένα ξεχωριστά.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κατηγορίες φυτών που σχετίζονται άμεσα με τη διάρκεια της ημέρας (διάρκεια φωτισμού)
Φυτά μακράς ημέρας είναι  αυτά που απαιτούν  καθημερινά 14-18 ώρες φωτός π.χ σπανάκι.
Φυτά βραχείας ημέρας είναι αυτά που απαιτούν 8-13 ώρες φωτός
Φυτά αδιάφορα προς τις ώρες φωτός είναι αυτά που ανθίζουν και περνούν σε  καρποφορία ανεξαρτήτως των ωρών φωτισμού.


3.     Υγρασία: Η υγρασία δημιουργείται από τη βροχή, το χιόνι, τη δροσιά κλπ.  Η σωστή καλλιέργεια του χωραφιού (σωστή κατεργασία εδάφους, κλίσης για στράγγιση,κανάλια αποστράγγισης) μας δίνει ένα πλούσιο σε υγρασία χωράφι που με τη σωστή υγρασία (αποφυγή λιμνάσματος νερού) θα έχουμε μια καλή καλλιεργητική περίοδο των λαχανικών μας
      Σαφώς και πρέπει να προσέχουμε σε περιπτώσεις όπως α) το χαλάζι που,ενώ παρέχει υγρασία στο έδαφος είναι καταστροφικό για τα λαχανικά και για όλες σχεδόν τις καλλιέργειες λόγω της έντασης και του βάρους του στο φύλλωμα. β)η ομίχλη, η πάχνη και η δροσιά γιατί κατά τη διάρκειά τους ευνοείται η ανάπτυξη ασθενειών και πρέπει να επέμβουμε με κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε το...πράσινα!