Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΈΔΑΦΟΣ


Το γεωργικό έδαφος έχει ιδιότητες και χαρακτηριστικά που το κάνουν εύφορο για τα φυτά. Ένα έδαφος που καλλιεργείται συνεχώς γίνεται πιο πλούσιο λόγω των συνεχών καλλιεργητικών εργασιών, σε αντίθεση με ένα ακατέργαστο ή παραμελημένο γιατί έτσι βελτιώνεται ως προς τη φυσική,χημική και βιολογική του κατάσταση.


·        Φυσικές ιδιότητες του εδάφους είναι το πορώδες, η πλαστικότητα, η απορροφητικότητα,η διαπεραστικότητα. Κατάλληλο έδαφος για να εγκαταστήσουμε τα φυτά μας είναι αυτό που : είναι μαλακό,αερίζεται και συγκρατεί τη σωστή ποσότητα υγρασίας.

·        Χημικές ιδιότητες του εδάφους είναι το PH [(οξύτητα)μετράται σε οξεία, ουδέτερη ή αλκαλική, και από αυτό το κύριο  χαρακτηριστικό εξαρτάται ο τύπος και το είδος της καλλιέργειας που θα ακολουθήσουμε ] και η δύναμη απορρόφησης (ικανότητα συγκράτησης προς αξιοποίηση από το φυτό των θρεπτικών στοιχείων).


·        Βιολογικές ιδιότητες του εδάφους  είναι οι μικροοργανισμοί που ζουν εκεί. Άλλοι είναι ωφέλιμοι, άλλοι πάλι όχι . Ένα καλλιεργημένο έδαφος έχει πληθώρα χρήσιμων μικροοργανισμών σε αντίθεση με ένα χέρσο, όπου αναπτύσσονται βλαβεροί μικροοργανισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε το...πράσινα!